Restaurant La Mossegada.

Blog – Блог

Saps quin és l’origen del mel i mató?

Posted on

Una postre que tenim sempre a la carta de La Mossegada i que és un favorit de grans i petits: el mel i mató.

El mató és un formatge fresc i suau, originari de la Catalunya central, que s’elaborava amb llet de vaca, cabra o ovella; tot i que en l’actualitat el més comú és el primer.

L’origen d’aquest formatge el trobem a l’època en què la gent va començar a fer-ne aprofitant la llet que els sobrava. Si el fem casolà, farem bullir la llet i el coagularem amb un element vegetal, suc de llimona o vinagre o quall.

La manera tradicional de servir-lo és amb mel o sucre, tot i que amb les vostres propostes hem vist que amb els mateixos ingredients podem trobar diferents presentacions.

Va ser una preparació molt popular a l’Edat Mitjana, la mel servia per dissimular l’estat de conservació d’alguns aliments i era un bon edulcorant; ja que, degut a l’alt preu que tenia, estava reservat a uns pocs privilegiats. El podem trobar al llibre de Sent Soví, que és del segle XIV, i ens parla de diferents preparacions: amb mel, amb sucre picat en un morter i amb aiguanaf -flor de taronger- o aigua de roses o bé amb confitures.

El mató també és conegut com brossat, recuit. També veiem que al Maestrat fan brull, i a Itàlia ricotta-. Segons el lloc, el podem trobar tant en receptes dolces com en de salades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *