Restaurant La Mossegada.

Blog – Блог

Un bon gaspatxo

Posted on

El gaspatxo andalús és un plat típic de l’interior d’Andalusia que consisteix en una sopa freda realitzada amb pa, oli d’oliva, vinagre i hortalisses crues: generalment tomàquets, cogombres, pebrots, cebes i all. Segons alguns autors culinaris el gaspatxo andalús autèntic ha de ser una barreja entre sopa i amanida.

El gaspatxo disposa d’unes característiques organolèptiques peculiars de sabor, aroma i color a causa de la varietat de verdures que el componen. El gaspatxo andalús empra com a ingredients un conjunt d’hortalisses, que poden variar en proporció segons els gustos de la localitat, del cuiner o de la família. Els ingredients bàsics són:

  • Tomàquets, han de ser ben madurs perquè aportin dolçor. Aquesta hortalissa és la que aporta el color vermell al gaspatxo causa del seu contingut en licopè (colorant natural a la pell i carn del tomàquet). La seva exclusió o inclusió com a ingredient fa que es parli de “gaspatxos blancs” o de “gaspatxos vermells”, respectivament.
  • Cogombre. El seu sabor és fort i la seva proporció és una mesura a tenir en compte. Quan no s’inclou es parla de “gaspatxo suau”.
  • Pebrots (vermells o verds). El pebrot és una verdura que proporciona frescor i un toc de sabor agre al gaspatxo.
  • Ceba, una mica de ceba aporta un toc de sabor natural.
  • All. L’all en petites quantitats proporciona una aroma característica, depenent dels gustos s’afegeix més o menys.
  • Pan. S’empra per augmentar volum o espessir. En la seva elaboració tradicional sol emprar restes de pa dur que habitualment es remullen en aigua.
  • Oli d’oliva. Un bon oli d’oliva verge extra pot marcar la diferència entre un gaspatxo normal i un gaspatxo excel·lent.
  • Vinagre. La qualitat del vinagre escollit aportarà un toc de sabor únic.
  • Aigua i sal. Ingredients indispensables que completen qualsevol gaspatxo.

El gaspatxo adquireix el seu millor sabor a partir de 24 h de la seva preparació, quan tots els sabors dels seus ingredients s’han macerat. Per facilitar la conservació l’ideal és fer-ho en nevera, a temperatura menor de 6 ° C, i en un recipient segellat perquè no es contamini el seu sabor i aroma amb els d’altres aliments.

El gaspatxo és una font natural de vitamina C (principalment pel contingut de pebrot), vitamina A i vitamina E, hidrats de carboni, alguns minerals com són el fòsfor, ferro, calci, magnesi, manganès, zinc, coure, potassi i sodi , a més de fibra vegetal i substàncies antioxidants.

No ho deixis còrrer: vine a La Mossegada i tasta el nostre increïble gaspatxo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *